Dierfysiotherapie

Paarden en honden kunnen klachten krijgen in de nek, rug of aan been of poot. Dit kan als gevolg van overbelasting, blessure, een trauma of na een operatie. Een paard of hond kan dit uiten in een duidelijke kreupelheid, maar ook in een minder duidelijk beeld van onregelmatigheid of mank lopen. Bij problemen in de nek of in de rug kan een paard moeite hebben met stelling en buiging, ook kan het paard minder makkelijk zijn in de verschillende zijgangen. Een paard kan vervelend zijn bij het opzadelen of onrustig bij het opstappen. Het paard kan stijf aanvoelen bij het rijden en een verkorte pas maken als gevolg van problemen ergens anders in het lichaam.


Een hond met problemen in de nek of in de rug kan moeite hebben met het in en uit de auto springen of kan dit bijvoorbeeld uiten bij het spelen met een balletje. Maar ook fel reageren op aanraking of aaien kan een uiting zijn van pijn. In de sport kunnen klachten herkenbaar zijn door niet willen springen, minder snel zijn of minder behending zijn in het maken van wendingen. 

Een dierfysiotherapeutische behandeling begint met een vraaggeprek en een dierfysiotherapeutisch onderzoek. Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld en worden de behandelmogelijkheden samen met de eigenaar besproken. Behandelmogelijkheden bestaan uit het verbeteren van de bewegelijkheid van gewrichten door mobilisatietechnieken, oefeningen en specifieke bewegingen. Maar ook lengte, kracht en spanning in de spieren kunnen behandeld worden met stretchen, massagetechnieken en dryneedling. Door specifieke training en oefeningen kan de coordinatie, stabiliteit en het beweegpatroon verbeterd worden.